טלפון ליצירת קשר: 052-2443343
פסיכותרפיה
אני מאמינה שעיקר תפקידי כמטפלת הוא לסייע לפונים-ות אליי להשיג את מטרות החיים שלהם-ן. התהליך הטיפולי הוא תהליך של עבודה משותפת, והדרך פעמים רבות אינה ידועה מראש. אני מטפלת פעילה, המאמינה בהתאמת הדרך הטיפולית אל הפונה ואל מטרותיו-ה ולשם כך פעמים רבות אני משתמשת בשילוב (אינטגרציה) בין גישות טיפוליות שונות. עמוד זה כולל מידע בסיסי על הגישות הטיפוליות המרכזיות שבהן אני משתמשת. המשותף לגישות אלה הוא הכבוד לאדם, האמונה ביכולתו ובכוחותיו וקשר טיפולי בגובה העיניים.
בקליניקה אני מטפלת בא-נשים בני-ות 18+, המעוניינים-ות לשפר את איכות חייהם-ן ואת רווחתם-ן הנפשית. המומחיות שלי היא בסיוע לא-נשים המתמודדים-ות עם קושי בוויסות רגשי, קשיים במערכות יחסים, חרדות והפרעות במצב הרוח, וכן לא-נשים שמבקשים-ות להכיר את עצמם-ן טוב יותר, למצוא ולצעוד בכיווני חיים שיאפשרו צמיחה והגשמה עצמית.
טיפול התנהגותי דיאלקטי (DBT)
מטרתה של פסיכותרפיה התנהגותית-דיאלקטית היא לסייע לאדם לבנות חיים ששווה לחיותם. הנחת המוצא המרכזית היא כי שילוב של פגיעות רגשית ביולוגית וסביבה לא מתקפת יצר קושי בוויסות של רגשות (בהעדר מיומנויות מתאימות לוויסות רגשות). על כן המיקוד הטיפולי הוא בשינוי התנהגותי באמצעות הבנת התנהגויות ושילוב מיומנויות בחיי היומיום, בתוך סביבה מתקפת.
הטיפול כולל ארבעה שלבים טיפוליים (לאחר שלב של טרום-טיפול): שלב של ייצוב התנהגותי; שלב של טיפול בהפרעות רגשיות משמעותיות (כמו PTSD); שלב של פתרון בעיות חיים, הגברת כבוד עצמי ובניית חיים ששווה לחיותם; שלב של הגברת תחושת שמחה ורוחניות.
על מנת להשיג את המטרות הטיפוליות, הטיפול כולל בד"כ ארבעה מרכיבים:
1. טיפול פרטני שבועי שבמסגרתו מנתחים ביחד התנהגויות (התנהגויות מסכנות חיים, התנהגויות שמפריעות לטיפול, התנהגויות שמפריעות לאיכות חיים) ומתאימים מיומנויות שיאפשרו לעשות שינוי התנהגותי.
2. אימון מיומנויות פרטני\קבוצתי שבועי (כל עוד יש בכך צורך) שבמסגרתו לומדים מיומנויות קשיבות, עמידות במצוקה, יעילות בינאישית וויסות רגשי. מיומנויות אלה מסייעות לשינוי ההתנהגותי. דוגמא למיומנויות ניתן למצוא בערוץ הYouTube שלי.
3. אימון טלפוני בין פגישות (כל עוד יש בכך צורך), שבמסגרתו המטפל-ת עוזר-ת למטופל-ת להשתמש במיומנויות במהלך היומיום.
4. קבוצת עמיתים-ות שבמסגרתה המטפל-ת מקבל-ת סיוע שמאפשר לו-ה לשמור על דבקות בגישה הטיפולית, לשפר יכולות טיפוליות ולהפחית שחיקה.
תנאים להצלחת הטיפול:
מחויבות של המטפל-ת והמטופל-ת להתבונן בהתנהגויות שלהם-ן ולשנותם-ן. הסכמה של המטפל-ת והמטופל-ת להתבונן ברגשות שעולים מבלי להימנע מהם. מחויבות של המטפל-ת והמטופל-ת לעשות כל שניתן בכדי ללמוד ולהשתמש במיומנויות בתוך הפגישות, ובעיקר-ביניהן.
יעילות: DBT הוכח כטיפול יעיל עם א-נשים שמתמודדים-ות עם אובדנות, הפרעת אישיות גבולית, הפרעות אכילה, PTSD, חרדה, דיכאון וקשיים בוויסות של רגשות. ישנן התאמות של DBT לא-נשים המתמודדים-ות עם טראומה מורכבת על רקע אירועים מהילדות (DBT-PTSD). א-נשים רבים-ות שיפרו את איכות חייהם-ן בעזרת DBT, ואני מזמינה גם אותך לסייע לעצמך לבנות חיים ששווה לחיותך באמצעות DBT.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית מבוססת על שילוב של שתי גישות: הגישה הקוגניטיבית והגישה ההתנהגותית. עפ"י הגישה הקוגניטיבית, כל אחד-ת מאתנו מפרש-ת את המציאות בצורה אחרת והפרשנות של האירועים היא שמובילה לקשיים הרגשיים והתפקודיים ולמעצורים שאנחנו מעמידים-ות לעצמנו. עפ"י הגישה ההתנהגותית, הקשיים שלנו נובעים מלמידה שעשינו בעבר ושכעת פחות יעילה עבורנו ו\או גורמת לנו לסבל. על כן, ההתמקדות של הגישה ההתנהגותית היא בהתנהגות של האדם- בלמידה ובתרגול של התנהגויות חדשות וביצירת דפוסי התמודדות יעילים יותר.
בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית ניתן למצוא מגוון רחב של שיטות והתייחסויות לסוגיות של מחשבות ודפוסי התמודדות, החל מגישות הוליסטיות (עם השפעות של בודהיזם ו\או טיפול פסיכודינמי) ועד לשיטות מובנות של פתרון בעיות, כאשר המטופל-ת והמטפל-ת מוצאים-ות ביחד את הגישה הנכונה למטופל-ת הספציפי-ת, עפ"י צרכיו-ה של המטופל-ת.
יתרונות בולטים של הגישה:
1. עבודה ממוקדת בקשיים (לרוב פחות "מתפזרים" סביב סוגיות מהעבר, אלא אם למטופל-ת יש צורך בכך).
2. תהליך טיפולי שבו ניתנים למטופל-ת כלים אותם יוכל\תוכל להפעיל באופן עצמאי לחלוטין.
3. הקשר בין המטופל-ת והמטפל-ת הוא "בגובה העיניים".
4. העבודה הטיפולית המשותפת נעשית עפ"י פרוטוקולים טיפוליים שהוכחו כיעילים והמבוססים על מחקרים.
5. בזכות שיתוף הפעולה הטיפולי, טיפולי CBT יכולים להיות קצרים יותר מטיפולים אחרים.
תנאים להצלחת הטיפול:
על מנת שהתהליך יצליח חשוב שהמטופל-ת יהיה\תהיה פעיל-ה ויכין\תכין משימות לקראת הפגישות הטיפוליות. חשובה תחושת המחויבות של המטופל-ת. העבודה בין הפגישות היא זו שמאפשרת את השגת המטרות באמצעות תהליכים טיפוליים קצרים יותר מהתהליכים המתקיימים לעיתים קרובות בגישות אחרות.
יעילות: CBT הוכח כטיפול יעיל עם א-נשים המתמודדים-ות עם דיכאון, חרדה, הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), הפרעות אישיות, קשיי הסתגלות, בעיות התנהגות ועוד. א-נשים רבים-ות שיפרו את איכות חייהם-ן בזכות טיפולי CBT, ואני מזמינה גם אותך לסייע לעצמך לשפר את איכות חייך ואת הרווחה הנפשית שלך.
טיפול קבלה ומחוייבות (ACT)
טיפול קבלה ומחוייבות הוא טיפול התנהגותי, שמטרתו לסייע לאדם לחיות חיים מכווני-ערכים. ההנחה המרכזית של הטיפול היא שעל מנת להגדיל את הסיכוי לכך יש להגביר את הגמישות הפסיכולוגית.
גמישות פסיכולוגית היא היכולת שלנו להמשיך לפעול לכיוון מה שחשוב לנו, גם בנוכחותם של מכשולים פנימיים (מחשבות, רגשות, תחושות וכדומה). היא מורכבת מ-6 תהליכים שיש ביניהם חפיפה רבה: שהייה בכאן ועכשיו, קבלה של האירועים המתחוללים בעולמנו הפנימי מבלי לנסות להימנע מהם, הפרדה קוגניטיבית- הפרדה בין האדם לבין האירועים הפנימיים (למשל: מחשבות הן רק מחשבות הן לא "אני"), ראיית העצמי כגדול יותר מהחוויות הפנימיות וכמכיל אותן (עצמי כהקשר), חיבור לערכים אישיים ולפעולות מחוייבות לכיוון ערכים אלה.
על מנת לשפר את יכולתו-ה של המטופל-ת להתנהל בגמישות פסיכולוגית, ACT בנוי כטיפול חווייתי המאפשר לחוות גמישות פסיכולוגית, באמצעות דיבור, דמיון, התנסויות כאן ועכשיו ותרגילים שונים.
יעילות:
ACT נחקר רבות והוכח כיעיל במגוון רחב של קשיים, החל מקשיים יומיומיים ועד לכאב כרוני, דיכאון, חרדה, PTSD ועוד. אני מזמינה גם אותך להשתמש בACT על מנת לחיות את חייך לאור ערכיך, ולהפחית את השפעות ההימנעות מהחוויות הפנימיות שלך על חייך.
סכמה תרפיה
סכמה תרפיה היא גישה טיפולית המבוססת על שילוב של גישות, ביניהן הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי וטיפול פסיכודינמי מזרם יחסי-אובייקט והתקשרות. בבסיס הגישה ההנחה שהאופן שבו מולאו\לא מולאו צרכים פסיכולוגיים בסיסיים במהלך ילדותינו משפיע על הסכמות (אמונות) שאנו מסגלים-ות לגבי עצמנו והעולם. סכמות אלה הן בעלות השפעה מכרעת על אופן ההתנהלות שלנו בעולם.
ארבעת המושגים המרכזיים בסכמה תרפיה הם:
1. צרכים רגשיים בסיסיים- סכמה תרפיה גורסת שיש לנו 5 צרכים בסיסיים: התקשרות בטוחה (ביטחון, יציבות, הזנה, טיפול וקבלה); אוטונומיה, קומפטנטיות ותחושה של זהות; חופש לבטא צרכים ורגשות ברי תוקף; ספונטניות ומשחק; גבולות מציאותיים ושליטה עצמית. כאמור, מימוש לא מותאם של צרכים אלה בילדות (ובבגרות) מייצר סכמות שפוגעות ביכולתנו לפעול למען הגברת הרווחה הנפשית שלנו.
2. סכמות מאל-אדפטיביות מוקדמות- 18 הסכמות המאל-אדפטיביות (לא מסתגלות) המוקדמות הן תמות או דפוסים לא יעילים שלמדנו בעברנו ואנחנו ממשיכים לחזור אליהם במשך חיינו. כאמור, סכמות מוקדמות קשורות לצרכים הרגשיים הבסיסיים של כל ילד-ה. כשהצרכים הללו לא ממומשים בילדות בצורה טובה, נוצרות סכמות שמובילות לדפוסי חיים לא מסתגלים.
3. דפוסי התמודדות מאל-אדפטיביים (לא מסתגלים)- הדרכים בהן הילד-ה מסתגל-ת לסכמות ולחוויות ילדות פוגעות. לדוגמא, חלק מהילדים-ות נכנעים-ות לסכמות שלהם-ן; חלק מוצאים-ות דרכים לחסום או להימנע מהן; אחרים-ות נלחמים-ות חזרה או עושים פיצוי יתר. אנחנו ממשיכים-ות להשתמש בדפוסי התמודדות אלה גם בבגרותנו, למרות שהם אינם יעילים.
4. מודים (Schema Modes)- מצבים רגשיים ודרכי התמודדות (מסתגלים\לא מסתגלים) שכולנו חווים-ות. לעיתים קרובות המודים שלנו נכנסים לפעולה במצבי חיים שאנחנו רגישים-ות אליהם ("הכפתורים הרגשיים שלנו"). חלק מהמודים מובילים אותנו לתגובת יתר למצבים או להתנהגות שבסופו של דבר פוגעת בנו, חלקם מאפשרים לנו להתחבר אל הצרכים שלנו, לתת להם מענה, למצות את יכולותינו ולשפר את איכות חיינו.
המטרות המרכזיות של סכמה תרפיה הן:
1. לשפר את החיבור אל חלקים ילדיים ואל צרכים רגשיים בסיסיים.
2. לחזק את המוד שמסייע לנו למלא את הצרכים הרגשיים שלנו ולפעול בצורה יעילה בחיינו, בכדי שנוכל לקחת אחריות על מילוי הצרכים הרגשיים שלנו.
3.להפחית הפעלה של סכמות מאל-אדפטיביות מוקדמות ופעולה על פיהן ולהחליש מודים של ההתמודדות לא מסתגלת כדי שנוכל לחזור למגע עם הצרכים והרגשות הבסיסיים שלנו.
סכמה תרפיה עובדת באמצעות טכניקות קוגניטיביות, התנהגותיות וחווייתיות (שימוש בדמיון, שימוש במעבר בין כיסאות, שימוש בקשר הטיפולי ועוד).
יעילות:
סכמה תרפיה היא גישה טיפולית שמראה תוצאות מחקריות טובות. היא יכולה לסייע במגוון רחב של קשיים, החל מקשיים במערכות יחסים, קשיי הסתגלות וקשיי התמודדות ועד להפרעות אישיות. אני מזמינה גם אותך ללמוד כיצד למלא את הצרכים הפסיכולוגיים הבסיסיים שלך, באמצעות סכמה תרפיה.
עיבוד מחדש והקהייה שיטתית באמצעות תנועות עיניים (EMDR)
EMDR היא גישה טיפולית מתפתחת שבבסיסה ההנחה שחלק מתבניות הזיכרון שלנו לא עברו עיבוד מלא כמו תבניות אחרות, ולכן הן מייצרות לנו סבל. כך למשל קורה עם זכרונות של אירועים טראומטיים. על מנת לעשות עיבוד מלא יותר של תבניות זיכרון אלה המטופל-ת מתבקש-ת להעלות אותן למודעות תוך כדי גירוי של שני צידי המוח ("גירוי בילטרלי"). גירוי זה נעשה פעמים רבות באמצעות הזזת העיניים מצד לצד בקצב שמנחה המטפל-ת.
טיפול EMDR בחוויות טראומטיות נקודתיות (כמו אירועים טראומטיים נקודתיים\חרדה ספציפית) הוא טיפול יחסית קצר שעשוי להיות בעל השפעה רבה.
יעילות:
EMDR נמצא יעיל בטיפול בא-נשים המתמודדים-ות עם PTSD וחרדה. מידע נוסף ניתן למצוא באתר של עמותת EMDR ישראל.